Kašubštinou se hovoří u Baltského moře

zveřejněno 02. 10. 2024

Vážení čtenáři, milí klienti, Kašubština je malý západoslovanský jazyk, o němž přes jeho blízkost češtině v ČR mnoho nevíme. Je podobný vymřele polabštině a polštině, za jejíž dialekt se někdy považuje. Mluví ji Kašubové kolem Gdaňsku v tzv. Kašubsku, tj. cca 108 tis. občanů. Mezi nejznámější Kašuby patří Donald Tusk, polský předseda vlády a Günter Grass, nositel Nobelovy ceny za literaturu.

Obr. 1: Kašubská rodina v národním kroji

Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Ka%C5%A1ubov%C3%A9, vlastní zpracování, 2024

Obr. 2: Kašubština mezi polskými nářečími

Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Ka%C5%A1ub%C5%A1tina, vlastní zpracování, 2024

Obr. 3: Dvojjazyčné označení jednoho z kašubských okresů, konkrétně okresu Puck

Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Ka%C5%A1ub%C5%A1tina, vlastní zpracování, 2024

Obr. 4: Kašubská klávesnice

Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Ka%C5%A1ub%C5%A1tina, vlastní zpracování, 2024

Kašubština disponuje velmi komplikovaným systém  samohlásek a naopak sykavky (S, Z, C, DZ) má jednodušší. Původně obsahovala i Ř, ale pod vlivem polštiny se výslovnost této hlásky mění.

Už v roce 1402 se objevily kašubské glosy v Dutkach ziemskych. Nejstarší tištěnou kašubskou knihou jsou Duchovní písně Martina Luthera (Duchowne piesnie D. Marcina Luthera y ynszich naboznich męzow) z roku 1586. V roce 1643 vyšel kašubský překlad Malého Katechismu Michalem Mostnikem (Mały Catechism D. Marciná Lutherá). Kašubské výrazy se objevují v pracích německého sorabisty Karla Gottloba von Antona (1751–1818). Za zakladatele kašubské literatury se považuje lékař Florian Cevnowa, který žil mezi lety 1817 až 1881. Ten se snažil vyvrátit představu, že Kašubové jsou pouze Poláci žijící na (tehdy) německém území. Sepsal mj. první kašubskou mluvnici v roce 1879 a vydával i kašubský časopis. Významným básníkem tohoto období byl Hieronim (Jarosz) Derdowski, autor eposu O panu Čorlinském (O Panu Czorlińścim co do Pucka po sece jachoł) z roku 1880. Bernard Sychta byl kašubský jazykověděc a etnograf.

V kašubštině vycházejí noviny. Kašubistika je filologický obor, který se zabývá jazykem a literaturou Kašubů. Kašubština je také zavedena v několika kostelích jako liturgický jazyk.

Prameny:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Ka%C5%A1ub%C5%A1tina;

https://cs.wikipedia.org/wiki/Ka%C5%A1ubov%C3%A9;

https://blog.idnes.cz/tvrda/baltsky-triptych-cast-prvni-kasubstina.Bg23080230;

https://www.knihydobrovsky.cz/kniha/kasubstina-v-jazykovem-kontaktu-90864.


Mgr. Petr Jezdinský

Zaujal Vás tento článek?
Doporučte článek známým!